Черен боб – намалява кръвното и лошия холестерол

Черен боб е една от бобовите култури, които познаваме и похапваме с голямо удоволствие. Освен че може да бъде много вкусен, когато е приготвен както трябва, черният боб е и изключително полезен за здравето. В тази статия ще разгледаме неговите безспорни ползи за човешкия организъм.

Да започнем оттам, че черният боб е изключително богат на антиоксиданти, а и други полезни вещества, които помагат за работата на кръвоносната система и сърцето.

Контрол над кръвното налягане

Не е тайна, че много хора имат проблеми с високото кръвно налягане. Ако не се третира, това състояние може да доведе до изключително тежки последствия. Освен лекарствата, храната също е важна за възможно най-добър контрол над кръвното.

Според скорошно проучване, направено от учени в Мексико, черният боб има в състава си белтъчини, които действат като антиоксиданти и успешно понижават кръвното. И нещо повече – дори премахват някои от токсичните метали в организма ни.

Установено е, че ако си приготвите една купичка черен боб, хранителната ѝ стойност ще покаже 41 грама въглехидрати, 15 грама фибри, 15 грама белтъчини и 1 грам мазнини. Тази една порция може да ви гарантира цели 20% от препоръчителното количество желязо и 5% от необходимия калций. Като допълнение към това, черният боб осигурява на организма още калий, манган, фосфор, магнезий и ключови B витамини.

черен боб
Черният боб – истински дар от природата

Да не забравяме и фибрите!

Няма да е пресилено да кажем, че доста хора страдат от липса на фибри, като това се дължи на начина им на хранене. А фибрите са наистина важни за здравето ни, защото успешно спомагат за намаляване на лошия холестерол и дори успяват да стабилизират нивата на кръвната захар. Всеки лекар ще ви каже, че това е от съществено значение за борбата с всякакви метаболитни проблеми, наднормено тегло и различни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Не на последно място, всичките антиоксиданти, които можете да откриете в полезния черен боб, помагат на нашия организъм да се справи с хроничните възпаления – вътрешни и външни.

Прочетете още: Да изчистим организма с мед със зелени орехи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *