Предстоящи финални разговори по критериите на наредбата за браншова представителност

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков (на снимката) съобщи пред медиите, че на срещи на секторите ще бъдат разгледани технологичните карти.

„От другата седмица стартира финалът на разговорите за пускане на обществено обсъждане на Наредба за критерии за браншова представителност”, обяви Джиков пред Агри.БГ.

От години фермери, браншовици, експерти и политици отчитат, че селското стопанство се нуждае от легитимна и добра браншова представителност, но въпреки това действията в тази посока се оказват недостатъчни.

Според Джиков основната причина за нерешените проблеми в българското земеделие е „подмяната на дневния ред в земеделието, пиар акциите и други деструктивни действия на едни и същи браншови организации през последните 15 г.”.

Обединението, в което преди близо седмица се включиха 17 организации с цел създаване на Българска аграрна камара, вече определи свои критерии за браншовите организации. Негови представители са категорични, че техните критерии са съобразени с тези, залегнали в неприетия закон за браншовите организации, „защото рано или късно това нещо ще го има”.

През февруари 2023 г. Министерство на земеделието организира среща на повече от 40 браншови организации, целяща събиране на предложения за критерии за представителност в секторите „Животновъдство”, „Растениевъдство” и „Преработватели”, но срещата не беше резултатна.

Това стана причина някои организации да се обединят около тезата, че служебното правителство не трябва да изготвя критерии и че трябва да реши по-важни въпроси като промените в Стратегическия план и реализирането на технологичните карти.

По всяка вероятност на започващите следващата седмица срещи ще бъдат обсъждани и тези две чувствителни за секторите теми.

„Предстоят поредица от срещи по сектори „Растениевъдство”, „Плодове и зеленчуци”, „Животновъдство”, „Пчеларство”. Технологичните карти също ще бъдат разгледани по време на срещите, на които ще бъдат обсъдени и критериите за браншова представителност”, уточни пред Агри.БГ Тодор Джиков.

Разработените технологични карти, представени на последния Консултативен съвет по плодове и зеленчуци, бяха неудовлетворителни за представителите на сектора. Дали ще има промени по тях, предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *