Компенсации за Полша заради украинската зърнена криза

Полша е страната, която вероятно ще получи компенсации от втория транш на подкрепата на ЕС за загубите на фермерите вследствие вноса на украинско зърно, научи ПАП.

Критиките на Полша към ЕС са продиктувани от очевидно неизпълненото обещание да изпрати внесеното от Украйна зърно в Африка и страни от Близкия изток. Част от зърното остава в държави, съседни на Украйна, включително и в Полша. Фермерите се оплакват, че не могат да реализират собственото си зърно заради понижаването на цените и пълните складове, припомня в своя материал полската новинарска агенция.

Според публикувания от Европейската комисия на 5 април регламент на Полша, България и Румъния беше предоставена помощ от 56,3 милиона евро, за да се компенсират загубите, причинени от вноса на украинско зърно. 29,5 милиона евро от сумата бяха отпуснати за Полша.

ЕК работи в момента по втория транш от подкрепата.

„На този етап се говори за 75 милиона евро, които вероятно ще бъдат разделени между 5 държави членки: Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария. Полша вероятно ще получи 50-60% от тази сума. Предложенията ще станат известни в края на следващата седмица”, каза за ПАП високопоставен представител на ЕС.

На свой ред пред агенцията постоянният представител на Полша при ЕС Анджей Садош заяви: „Полша очаква конкретни подробности в отговор на своите искания и тези на други страни”. Той каза още, че ЕК разполага с 450 милиона евро земеделски резерв, като от средствата тази година ще бъдат изразходвани 350 милиона евро. „Очакваме действия от страна на ЕК”, добави Садош.

В съвместно писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица министър-председателите на Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия поискаха ограничения върху вноса на украинско зърно.

Те написаха: „Руската агресия срещу Украйна доведе не само до огромен ръст на производствените разходи в селскостопанския сектор, но и до проблеми, свързани със значителното увеличаване на предлагането на украински стоки на пазарите на държавите членки на ЕС, особено на тези, които са гранични или са близо до Украйна”.

Подписалите писмото призоваха за повече средства в допълнение към планираните спешни мерки за подпомагане на земеделските производители, които се претърпели загуби и са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *