Кандидат-биопроизводители са застрашени от връщане на субсидии

Заради проблеми, свързани с неуредица в мярка 11, около 200 от желаещите да преминат към биопроизводство земеделски производители може да се наложи да върнат получени субсидии. Това са земеделски стопани, които отглеждат трайни насаждения.

Проблемът, за който алармират производителите, е свързан с двегодишните ангажименти, поети през 2021 и 2022 г. Според тях не трябва да има площи в преход до края на ангажимента. Но тъй като преходът при трайните насаждения е 3 г., възниква проблем и съществува реална опасност ангажиментът на стопаните да бъде преустановен.

„В Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове в България вече звънят разтревожени наши членове с много въпроси, тъй като за тях периодът на преход е 3 г., а е заложен двегодишен ангажимент”, каза за Агри.БГ председателят на организацията Илиас Сарнук. От коментара му става ясно, че до края на ангажимента при така създалата се ситуация за нови площи няма как всичко да е биологично.

Прочетете още: Министерството публикува за обществено обсъждане насоките по 4 процедури от Плана за възстановяване

Стопаните, които са се досетили за възникналия казус, скъсяват срока за преход. За да стане това, се извършва проверка на сертифициращия орган, след което в Министерството на земеделието се сформира комисия и следва одобрение или не на тестваните площи. Одобрените стават биологични.

„Ако не се намери решение, ще имаме стопани, които ще бъдат изрязани от двегодишен ангажимент, въпреки че има пари. Те няма да получат нищо и дори ще трябва да връщат средствата за стар период за площите, за които са били в преход”, каза още пред Агри.БГ Сарнук и изрази надежда, че ще се намери решение.

„Проблемът отдавна стои на дневен ред, за съжаление от мярката се прехвърлят 35 милиона евро. Повдигнахме въпроса, че вместо да се прекратяват ангажименти и да се наказват производители, е по-добре да се потърсят начини да се решат тези казуси”, коментира пред Агри.БГ и Веселина Ралчева, член на УС на Българската асоциация „Биопродукти”. „Трябва да се търсят всякакви варианти в полза на реални биофермери, които искат да останат в сектора”, категорична е Ралчева.

Работната група, сформирана в сряда на последното заседание на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони, дискутира темата за вдигането на ставките. Те не са повишавани от години, а при инфлацията в момента изоставането им е голямо, въпреки наличието на средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *