ДФЗ изплати над 31 млн. лева за протеинови култури

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 31 млн. лв. по Схемата за обвързано подпомагане на протеинови култури за Кампания 2022 г. 

Средствата са получили 15 359 земеделски стопани, които отглеждат фасул (зърно), леща, нахут, грах, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан, както и смески от тях.

Размерът на ставката по схемата за Кампания 2022 е в размер на 248,37 лв. на хектар и е определена със заповед РД 09-418 от 07.04.2023 г. на министъра на земеделието. Право на финансова подкрепа имат градинари, които отговарят на изискванията, разписани в Наредба 3 от 17 февруари 2015 г.

Стопаните трябва да обработват най-малко 0,5 хектара (заедно и поотделно) с протеинови култури, като площите им са допустими за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Тя включва отпускане на допълнителни субсидии за площи, заети с протеинови култури, които са определени на база на съдържащия се в тях протеин – над 20%. Понеже са богати на белтъчини, това ги прави важни за естественото почвено плодородие.

При включване в сеитбооборотни схеми като предшественици на други култури те са приложими и в биологичното земеделие поради намаленото допълнително азотно торене.

Кандидатите по схемата могат да изпълнят едновременно и изискванията за наличие на екологично насочени площи, ако правилата са приложими за стопанството им.

Протеиновите култури са от голямо значение за селското стопанство, защото осигуряват хранителния и фуражен баланс. Оказват и благоприятно екологично въздействие върху обработваната земеделска земя, климата и водите, припомнят от ДФЗ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *