Гуми за трактор – как да изберем подходящите?

Има голямо разнообразие от селскостопанска техника и тракторите са част от тях. Има различни по големина и предназначение трактори. Ето защо е от изключителна важност да бъдат правилно подбрани нужните гуми за трактор.

Има цял комплекс от характеристики, които определят ефективността не само на гумите, но и на машината като цяло. Предвид предназначението на тракторa като основно звено в селскостопанската работа, неговите гуми трябва да издържат на натоварването от многочасова работа. Освен това терените, по които обикновено се движи той са агресивни и често променящи се. Говорим за кал, чакъл, сухи буци пръст, горещ асфалт и какво ли още не. Качествените гуми трябва да могат да издържат тези условия и резкия преход от едно в друго състояние, като в същото време не нанасят щети на почвата.

Гумите могат да се разделят на камерни (въздухът се напомпва в специални камери) и безкамерни (въздухът изпълва цялото пространство между джантата и гумата). Камерните гуми от своя страна биват радиални и диагонални. Това се определя от начина, по който са разположени укрепващите корди. При радиалните тези нишки са перпендикулярни на радиуса, а при диагоналните са под ъгъл от 30о или 40о. Друг важен фактор е мекотата на гумите, от която зависи степента на сцепление между тях и терена. Тя оказва влияние и върху управлението, возенето, натоварването върху шасито, щаденето на почвата и растенията. Всички тези фактори пък определят продължителността на живот на трактора, разходът му на гориво, разходите за поддръжка. От значение е и типа на шарката по гумата, която допринася за сцеплението и стабилността.

трактори

Всички тези специфики при изработването на една гума задължително се отразяват като маркировка върху външната ѝ страна. Ето едно примерно означение: 14/70R-16 SL 10PR 121 А8. То ни дава следната информация – гумата е широка 14 инча, височината ѝ е 70% от ширината, радиална е, вътрешният ѝ диаметър е 16 цола. Следващите символи се отнасят до брой слоеве, товароносимост, скорост и т.н. Най-важен за вас е цолажът – вътрешният диаметър на гумата. Той е водещ при покупката на гума, защото трябва да отговаря на диаметъра на джантата, за да може да бъде правилно монтирана тя. Имайки предвид, че тракторите са различни по габарити, а също така има разлика в големината на предните и задните гуми, то логично и разнообразието от джанти е голямо. Най-популярните цолажи за тракторни гуми са 12, 13, 16, 20. Това се дължи на факта, че повечето хора със собствена градина разполагат с някакъв вид култиватор. Останалите произвеждани гуми са с цолаж 15, 17 ,18, 19, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 38, 42.

Надяваме се, че сме ви били полезни с тази информация за най-добрите гуми за трактор. Направете правилния избор, защото това е важно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *