Рецепта за домашен суджук за сушене

Днес ще ви представим любима рецепта за домашен суджук!

Интернет е пълен с всякакви рецепти за всичко, но не винаги те са сполучливи, а резултатът вкусен. Ето защо за вас сме подбрали рецепти за суджук от майстора-любител на месото Батето М. Той списва блога „Дзверски вкусно” и обича да споделя своите вкусотии с други любители на месните деликатеси.

Да се залавяме за работа – домашен суджук

Първата рецепта е за суджук от свинско и телешко. Предлагаме ви пропорциите за килограм месо и подправките за него. Вие можете да прецените сами какво количество суджук искате да направите и да ги увеличите пропорционално. Продуктите са 350 гр. телешки бут, 350 гр. свински бут или плешка и 300 гр. свински гърди (чистото месо, отделено от ребърцата). Ще са ви нужни и свински черва, за да ги напълните. Нужните подправки са 18-22 гр. сол (зависи колко солено обичате), 5 гр. кафява захар, 5 гр. черен пипер, 7 гр. кимион, 1 гр. смлян кардамон, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. мащерка. Тези, които обичат лютичко, могат да прибавят 1 ч.л. лют червен пипер или чили.

Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.

Можете да започнете приготвянето на суджука. Нарежете месото на парчета и прибавете всички подправки. Оставете го в хладилника (или на хладно място) за 24 ч. На следващия ден смелете месото първо на едра решетка, а след това го минете на ситната. За тези, които имат достатъчно енергия, Дзверът препоръчва да накълцат мръвките на ситно със сатър. Премесете цялата получена кайма и я оставете отново да престои 24 ч. Накиснете червата за половин час в хладка вода. Напълнете ги с приставката на машинката за месо, като ги връзвате с канап през 25 см. Окачете готовите суджуци на хладно, за да започнат да съхнат. Допълнителните съвети, които Батето дава са: 5 счукани таблетки витамин С на килограм месо като консервант (ако времето не е достатъчно студено); ситно нарязан праз към същата смес я превръща в чудесна сурова наденица; 50 мл. качествено червено вино на килограм месо.

И още една рецепта

Втората рецепта е за конски суджук. Ще са ви нужни 6,3 кг. конски бут или плешка, 2,9 кг. свинско от ребрата, 0,8 кг прясна сланина. Подправките за това количество месо са 250 гр. сол, 35 гр. черен пипер, 100 гр. захар, 20 гр. кимион, 5 гр. смлян бахар, 1 ампула витамин С, 200 мл. бърбън и 700 гр. лед. С това количество ще напълните около 20 м. черва. Месото се смила през едра решетка и му се добавят подправките и леда. Започнете да месите, докато ледът се разтопи напълно. Завийте месото с фолио и го оставете да си почине на хладно за 24 ч. На другия ден напълнете червата. Оставете суджуците да съхнат, а вечер ги прибирайте, поставяйте ги между две дъски и ги затискайте с пълна с вода туба.

Благодарим на Батето М. и да ви е сладко!

Последвайте Fermerite.com и във Фейсбук

Един коментар за “Рецепта за домашен суджук за сушене

  1. Само че аз примерно съм правил суджук 40 г без проблем,прекрасен от месо собствено производство,от как ми забраниха да имам животни в двора си правя опити с ,,месото“ на 25 години..3та зима нищо не се получава…само за броени дни изсъхва на камък…защото клетките са напукани от замразяватето и собствена влага ,,месото“ няма..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *