Най-добрата рецепта за домашен кашкавал

Домашен кашкавал – ето една наистина добра тема за която си струва да поговорим днес.

Сирене и кашкавал по нашите земи се правят от векове. Във всеки селски двор преди години са блеели овчици и са мучали крави, прасета, кокошки и козички са допълвали пасторалния пейзаж. Големи стада са се движили по беломорските равнини, хлопки са огласяли Балкана. Издоеното мляко е трябвало да бъде съхранено и това е ставало на полеви условия. Постепенно селата опустяха, животните драстично намаляха, а уменията на бабите и дядовците ни се позабравиха. 

Има ентусиасти, които са рискували и са създали малки мандри, в които да произвеждат истински млечни продукти. Те взимат мляко от вечерното доене и го оставят да престои извън хладилник. Така се стартира естествената му ферментация от микрофлората на самия район. Вкусът на млякото също е различен, в зависимост от това каква е била пашата на животните. Всяка такава мини мандра си има специфична технология на приготвяне, което от своя страна определя характерния вкус на нейния продукт. Зреенето завършва процеса и го прави траен и още по-вкусен.

Домашен кашкавал – една по-добра алтернатива

Домашно приготвеният кашкавал няма нищо общо с този, купен от магазина. Ако опитате веднъж, ще се влюбите в неговия плътен и наситен вкус. Освен това ще знаете със сигурност, че в него няма никакви добавки като сухи млека и мазнини. Просто проучете къде в района ви се отглеждат крави или овце и започнете да си купувате истинско домашно мляко от там.

Всеки вкъщи може да си приготви малка питка кашкавал и да се наслади на невероятния му вкус. Ще споделим с вас една много лесна рецепта от троянския край. 

Ето и самата рецепта

Сложете 4 л. краве прясно мляко да заври. Когато се надигне го отстранете от котлона за 2-3 минути. Прибавете 4 с.л. сол и върнете тенджерата на котлона, за да поври млякото около 15 минути. Сега прибавете едно пакетче лимонтузу, разбъркайте добре и оставете да ври още 15 минути. От киселината млякото ще се пресече, което е и целта. Отстранете тенджерата от котлона и оставете млякото да се охлади за половин час. Не покривайте с нищо и не слагайте капак. След като изтече това време ще забележите, че млякото се е разслоило – гъста смес на дъното и суроватка отгоре. Пригответе си торбичка от тензух на 2-3 пласта и прецедете пресеченото мляко. Затегнете добре и сложете торбичката между две дъски за рязане например, а отгоре поставете тежест от около 3-4 килограма. Оставете заготовката за вашия кашкавал на място, където течността ще може да изтича свободно. Това ще отнеме около 6 часа. След това извадете получената питка кашкавал, увийте я в хартия и в найлонов плик и я оставете в хладилника поне за ден.

Да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *