Субсидии за отглеждане на бадеми

Бадеми – какво трябва да знаем за наличните субсидии, свързани с тяхното отглеждане? Нека поговорим за това.

Бадемови градини – един добър бизнес

Бадемът обича топлите места. В България това са Черноморието и най-южните райони. Продължителността на живота на бадемовото дръвче е около 40 години, а плодове започва да дава на трета година. Бадемовите градини са една добра възможност за частен бизнес, особено като се има предвид, че държавата осигурява финансиране по Програма за развитие на селски райони. Желаещите да се впуснат в едно такова начинание могат да се възползват от стартова помощ за развитието на малките стопанства, известна като мярка 6.3. Предвидената сума е 30 000 лв. Необходимо е да подадете заявление за подпомагане, което при одобрение ви гарантира първи транш от 20 000 лв.

Когато бъде задействан предложеният от вас бизнес план, ще бъде направена проверка от отговорните институции. Тяхната положителна оценка осигурява втори транш с останалата сума от 10 000 лв. От парите по тази програма можете да се възползвате, ако сте земеделски производител с регистрация и икономически размер на стопанството от 4 до 16 хиляди лева. Доходът ви от земеделски дейности за предходния период трябва да е минимум 1/3 от получените средства.

бадеми

Проект за кандидатстване

Ако сте начинаещ в този бизнес е добре да се обърнете към Националната служба за съвети в земеделието. Там ще ви бъде изготвен безплатен проект за кандидатстване по мярка 6.3. За съвети при възникването на проблеми в бизнеса може да се възползвате и от услугите на експертите в регионалната служба по земеделие. Има голяма вероятност това да се наложи, т.к. по програмата беше въведена новата мерна единица, наречена СПО. Зад тази абревиатура се крие понятието „стандартен производствен обем” и то отразява средната парична стойност на селскостопанската продукция при цена на производител. СПО не включва директните плащания, ДДС и други типове данъци. СПО се изчислява на базата на средни цени за земеделска продукция на годишна база или за определен период.

Прочетете още: Производство на лешници – какво трябва да знаем?

Тези промени се наложиха поради редица причини, като част от тях са злоупотребите и източването на фондовете. На хартия засадените площи се увеличават, но добитата продукция не. Много хора решават, че е достатъчно да сложат фиданките в земята и по-нататъшни грижи не са нужни. Така отпуснатите средства се пропиляват, а растенията загиват. Предстои да бъдат установени и правила, регламентиращи изкупуването на готовата продукция. За да бъде тя максимално качествена, трябва да бъде прибрана в точно определени срокове и изкупена от регистрирани пунктове. Така ще се избегнат загубите за хазната от сивия сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *