Производство на лешници – какво трябва да знаем?

Ако сте решили да си засадите лешници, това трябва да стане през есента. Подгответе фиданките за садене, като им подрежете корените и ги натопите за кратко в смес от глина и оборски тор. Извадете и оставете да засъхнат. През това време изкопайте дупка, дълбока около половин метър и с такива размери на страните. Объркайте оборски тор и минерална сулфатна тор и насипете от сместа в дупката. 

Какво да правим при производството на лешници

Поставете фиданката и затрупайте с пръст. Полейте обилно. Втората фиданка поставете на разстояние от поне 4 м. Наличието на повече от едно дръвче е силно препоръчително, за да протича опрашването нормално. В противен случай ще се наложи изкуствено ръчно опрашване. Лешниците не се нуждаят от поливане, но е добре веднъж на две години да обогатявате почвата около тях с тор. Оставен да расте произволно, лешникът пуска много стебла. Рано на пролет трябва да изрежете излишните от тях, така че броят им да не надвишава 10. Оформено по подходящ начин, лешниковото дърво може да предложи чудесна възможност за монтиране на пейки и маси около стеблото, подобно на беседка. Растението е устойчиво на студ и добре понася зимните условия. Все пак през първите години от живота му, когато все още не е достатъчно заякнало, можете да увивате стъблото с найлон или да натрупвате  пръст, която да го изолира от снега.

Плодовете на лешника са черупчести и растат на снопчета от по 4-5 броя. Ядката е вкусна и може да се консумира както сурова, така и изпечена. Голямо е приложението ѝ при производството на шоколад и други сладкарски изделия. Лешниците са богати на белтъчини, мазнини, минерали, витамини и фосфати. Първа реколта можете да очаквате на третата година от засаждането, а добивът ще е около 10 кг. с черупката. Постепенно той ще нараства с годините. Обикновено лешниците са узрели в края на август или началото на септември. Не ги берете, а събирайте ежедневно падналите на земята плодове, за да сте сигурни в доброто им качество.

лешници
Какво следва да знаем за производството на лешници

Колко струват лешниците?

Ако отглеждате лешници с цел търговия, трябва да знаете, че пазарът на ядки предлага много шарени цени. Разликата между минималната и максималната цена може да достигне десетки лева. Проучете добре фирмите, които изкупуват такава продукция и сключете договор при най-благоприятните условия.

Лешниковите насаждения предлагат отлични условия за развитие на черен трюфел в кореновата им система. Поради тази причина стопаните, които засаждат големи площи с лешникови дръвчета, купуват фиданки от специализирани аграрни институти. Там корените им се заразяват изкуствено с трюфелов мицел, който гарантира развитие на ценната гъба. Това е сигурен метод за двойна печалба без излишни усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *