Попска круша – какво трябва да знаем за нея?

Попска круша е сорт на около 300 години. Интересното си име дължи на факта, че е селектирана от френски свещеник през далечната 1763 г. В България тя е пренесена за първи път преди малко повече от 120 години. 

Подходяща за отглеждане на този сорт е почвата с песъчливо-глинеста структура. Тя трябва да е богата на хранителни вещества, но ваша отговорност е допълнителното торене и редовно поливане. Задължително е да имате повече от едно дърво, ако искате да берете круши. Не е нужно да са от един сорт, но трябва да са подходящи за взаимно опрашване.

Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.

Какво е попска круша?

Характерни за сорта са еднаквите, средно големи плодове с тегло около 300 гр. Когато е ашладисана на дюля, попската круша може да ви зарадва с тежки около 400 гр. плодове. Цветът им е зелен, с малки червеникави точици. Когато са откъснати, те постепенно променят цвета си до светло зелен и накрая до жълт. Те ще ви зарадват със сочна, зърниста и леко хрупкава вътрешност. Трябва да сте търпеливи с Попската круша. Ще са ѝ нужни от 6 до 8 години, за да започне да ражда, но пък след това ще имате редовна, богата реколта. Ако нямате желание да чакате толкова дълго, използвайте дюлева подложка.

Прочетете още: Опасно е, ако ядете тези храни сурови

Попската круша е зимен сорт. Това означава, че плодовете започват да зреят от средата на септември, та чак до края на октомври. Не бързайте да ги берете! Ако са откъснати залени, крушите няма да развият специфичния си вкус и сладост. Ако пък презреят, няма да се съхранят за дълго. Берат се напълно узрели, но все още негодни за ядене. Плодовете ще доузреят и ще красят трапезата ви през цялата зима, ако са правилно съхранени.

Какво да правим с набраните круши

Набраните круши оставете една нощ да престоят на открито. През това време подгответе помещението, където ще ги съхранявате. С оглед на това, че температурата трябва да е положителна, но не по-висока от 12оС, най-подходящи за целта са изби или хладни, северни стаи. Напръскайте с 2% бордолезов разтвор съдовете за съхранение, за да унищожите евентуални зарази, които могат да повредят реколтата. Използвайте пластмасови касетки, които да подредите на отстояние от стените. Така въздухът ще циркулира свободно от всички страни. Редовно преглеждайте плодовете и отстранявайте онези, които проявяват признаци на разваляне. Важно условие е свежият въздух. Проветрявайте помещението ежедневно, като дори е препоръчително да го оставяте отворено през хладната част на денонощието – нощем през късната есен и денем през зимата. Поддържайте влажност от 80-90%. Ако помещението е с по-ниска влажност, осигурете открити съдове с вода, които да подпомогнат процеса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *