Сушене на сини сливи – какво трябва да знаем?

Любимите сини сливи са плодове, богати на магнезий, желязо, натрий, калий, каротин, витамин В2. Слабителното действие на сливите е всеизвестно, но те се препоръчват и на болни от хипертония, жлъчка, бъбреци, атеросклероза. За да се съхранят тези полезни плодове за целогодишна консумация, се прибягва до тяхното сушене.

Подходящи за сушене са плътните и сочни, но не воднисти сортове с високо захарно съдържание. Потапянето им във вода с дървена пепел за няколко минути спомага да се напука ципата. Така съдържащата се в тях вода се изпарява по-бързо и плодчетата остават доста сочни, макар и изсушени. Сливите се измиват добре с чиста вода, след което са готови за сушене.

Слънчева светлина и топлина при сини сливи

Натуралният метод за сушене използва слънчевата светлина и топлина. Върху рогозки, дървени или каменни поставки се разпръскват предварително нацепените сливи без костилки. Това отнема от 8 до 10 денонощия. Неприятното в случая е, че насекомите се възползват от възможността и изяждат голяма част от сладкото плодово месо. Процесът може да се съкрати като след 5 дни сливите се доизсушат във фурна за 10 часа при температура 70оС.

сини сливи

По-бързият и без загуби от насекоми процес използва специални сушилни. Плодовете тук не е задължително да бъдат без костилки. Те се подреждат за 8 часа при температура 50оС. Следващите 8 часа градусите се повишават до 60-65оС. Сливите се оставят да престоят едно денонощие извън пещта. За да не се хаби топлината от загрятата пещ е разумно да имате подготвена втора партида, която да влезе за сушене през това време. Сливите се връщат и се сушат още 8 часа при 80оС. След като приключи процесът, плодовете се разстилат на не много дебел пласт и престояват 3 седмици. От 100 кг. пресни сини сливи могат да се получат 28-30 кг. сушени сливи.

Допълнителен опушен вкус

Някои хора предпочитат изсушените плодове да имат допълнителен опушен вкус. За да се постигне този аромат се използва просто изкопана яма. На дъното се запалват влажни дървени стърготини от кедър, елша, ябълка или череша, които придават мек и приятен аромат. Рогозката със сушените сливи се поставя над ямата. Димът преминава през отворите ѝ, като ароматизира плодовете. Важно е да не се прекали с опушването и ефектът да се превърне в дефект. Прекаляването може да доведе до горчив и неприятен вкус.

Така приготвените сини сливи могат да се насипят в платнени торби и да се окачат в проветриво мазе или друго подходящо място. По този начин ще успеете да ги съхраните максимално дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *