Различните сортове райски ябълки

Т.нар. райски ябълки не се ползват с голяма популярност в България. Причината за това е във фалстарта при дебюта на този плод на нашия пазар преди около 50 години. Потребителите  са имали представа как се консумира този плод, а търговците от своя страна не са си правели труда да им обяснят. Захапвайки я, хората са очаквали да усетят нещо като екзотична ябълка, но тръпчивия вкус ги е изненадвал неприятно. И така славата на райската ябълка като гаден плод години наред върви пред нея.

Прочетете още: Точното време за бране на ябълки

Не е случаен факта, че в родината им Китай те са известни под името Храна на боговете. Истината е, че в тези оранжеви плодове се крие истинска аптека – калций, желязо, магнезий, цинк, пектин, витамини А, С, В1, В2, В6 и Е, йод, бета каротин, много антиоксиданти, танинови киселини. Именно те са отговорни за характерните вкусови качества на райските ябълки. За да се консумират плодовете, без да се усеща тяхната стипчивост, те трябва да се оставят да поомекнат.

Ето и какви са най-често срещаните сортове райски ябълки:

Сорт Фрю е най-широко разпространен. Плодовете не са много едри и са леко сплеснати. Сладки и сочни като круша са, с характерния оранжев цвят. Реколтата е богата, а ябълките могат да се съхраняват дълго време в хладилни камери.

Сорт Джиро пък е най-вкусният от всички. Плодовете са много сладки и ароматни, оранжево-червени отвън  ярко оранжеви вътре. Може да се съхраняват дълго време, което позволява консумация през цялата зима.

Ройо брилянте е вкусен сорт с бързо успокоително действие при болки в главата, корема, зъбите. В някои култури се приемат и като афродизиак. Характерна за сорта е липсата на танини, което дава възможност да се консумират плодовете преди да са угнили. 

Костата е жълтеникаво-червен сорт с оранжево месо. Плодовете са стипчиви, което налага те да престоят преди консумация. 

Хеакуме е ябълка без семена, която когато узрее става тъмно червена. Сорта е японски, а не китайски и дава много добър добив. Отличава се с голяма издръжливост.

Хиро таненаши е друг японски сорт. Вкусните и сочни плодове могат да се сушат, а в прясно състояние понасят добре транспортиране на големи разстояния.

Други сортове райски ябълки, които виреят добре в нашата страна са Ванилия, Кофе каки, Куро гаки, Там кам, Вирджинска райска ябълка, Диоспирус лотус (Кавказка райска ябълка), Санго куичи, Матсумото васи фую. Сорт Шенк се отличава с това, че на едно дърво се раждат плодове с различна форма. Тампоан пък има нехарактерна форма на плода и е много подходящ за сушене сорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *