Отглеждане на памук в Северна България

Памучните материи са меки, удобни, дишащи. А най-хубавото е, че са естествени. За тях трябва да благодарим на памучния храст. Това многогодишно влакнодайно растение, което познаваме като памук, се отглежда на много места по света, включително и в България.

Най-благоприятни условия за отглеждането на памук предлага Южна България. Типът на почвите и температурите там са подходящи за правилното развитие на растенията. Традиционно насажденията са разпространени в районите на Ямбол, Бургас, Хасково, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Благоевград. Субсидирането на земеделските стопани с евросредства даде добър стимул и някои от тях откриха благоприятни условия за отглеждане на памук и в Северна България. Става въпрос за чернозема на Русенския, Силистренския, Плевенския и Великотърновския региони. 

Отглеждането на памук е осигурявало поминък по нашите земи още преди дванадесет века. Стотици години насажденията с влакнодайни култури са се увеличавали, за да достигнат своя пик в началото на 20-ти век, когато страната ни става една от водещите в производството на памук. Над два милиона декара земя са били засети с памук от различни сортове. С идването на демокрацията обаче дойде и сривът в този отрасъл ( а и не само в него). Към днешна дата засети с памук са едва около 30 хиляди декара. През 2012 г. например тази цифра е била 10 пъти по-малка – едва около 3700 дка! Добрата новина е, че вече се намират ентусиасти, които са готови да вложат сили и средства във възраждането на памуковите насаждения.

памук

За мнозина може да е изненадващо, че белите топченца памук не са единственото, което се използва от този храст. От семената се произвежда памучно масло, което е основна суровина в парфюмерийната промишленост и преди всичко при производството на сапун. То намира място и при производството на маргарин, глицерин, някои видове боя, и др. Студено пресованото масло може дори да се консумира от хората. В детските храни се влагат извлечени белтъци, защото техния състав е много близък до този на млякото. Стъблата се преработват и се добавят към продукти за горене. Отделеното при тези процеси кюспе пък се включва като елемент във фуражните смеси. 

Памук може да се отглежда на един и същ терен в продължение на шест години. Добре вирее и на площи, които са били засети с ечемик или пшеница, но като цяло няма големи претенции към предшестващата култура. Сеитбата започва в края на април или в началото на май, ако времето е било по-студено. Добивът варира между 200 и 500 кг. от декар в зависимост дали се полива или не. Т.к. и текстилните ни фабрики постепенно бяха закрити, реализация на продукцията трябва да се търси в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *