Ето как да изчистите месото от химикали преди готвене

Сигурно вече няма човек, който да знае, че месото, което купуваме от магазина, е пълно с химикали. Това е обществена тайна и само най-големият оптимист би вярвал, че не е така. Не всички имаме възможността да си отглеждаме животни или да купуваме месо от ферми с доказан контрол над производството – обикновено там продуктите са много скъпи.

Това обаче не означава, че трябва да се откажем от месото. Напротив, голяма част от нас не могат да живеят без този животински продукт, който ни осигурява така нужния протеин и други незаменими вещества.

Тук можем да приложим някои малки хитрости, чрез които да си гарантираме, че поне до някаква степен месото ни е изчистено от вредните химикали. Не можем да ви обещаем, че ще успеете да го изчистите на сто процента, но поне някакъв резултат ще постигнете.

Защо се появяват химикали в месото, което ядем?

А защо в месото по магазините има химикали? Причината се крие във факта, че голяма част от животновъдите хранят своите животни с храни, съдържащи стимуланти на растежа. Когато животното консумира тази храна, тези химикали остават в него. А после се прехвърлят и у нас. Има все пак някои трикове, чрез които можете да намалите антибиотиците в месото, които са останали в него.

Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Чистене на месото от химикали – какво можем да направим?

Първото нещо, което трябва да сторите, е да измиете месото под студена течаща вода. Когато сте готови, прехвърлете го в достатъчно дълбока купа. Направете си разтвор от вода и сол, като нашият съвет е да разтворите 40 грама едра сол в два литра вода. Целга е течността да покрие изцяло парчетата месо. Внимавайте за това. Когато сте готови, оставете месото на стайна температура за период от около един час.

Прочетете още: КАК ДА ПОЧИСТИМ ПИЛЕТО ОТ ХОРМОНИ И АНТИБИОТИЦИ ПРЕДИ ГОТВЕНЕ

Когато мине това време, изцедете разтвора, изплакнете добре месото, отново използвайки студена вода. Напълнете го с прясно приготвен физиологичен разтвор. Отново оставете за час.

След това идва време отново да изплакнем месото. Сложете го в тенджера и напълнете със студена вода. Съветваме ви течността да покрие продукта с около 2 см. Тенджерата с месо поставете на силен огън и оставете водата да заври. Засечете около една минута и я махнете от котлона.

2 thoughts on “Ето как да изчистите месото от химикали преди готвене

  1. Какъв е този физиологически разтвор?
    Иначе всичко друго го правя отдавна

  2. Физиологични за човека и бозайниците са следните разтвори:

    0,9% разтвор на натриев хлорид;
    5% разтвор на глюкоза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *