Защо и как да сложим кошерите под дървета

Ако сте начинаещи пчелари, вероятно сте чували, че доста ваши колеги имат навика да поставят своите кошери под дървета. Несъмнено това действие крие множество ползи, но има някои определени тънкости, които следва да имате предвид.

Не се тревожете и не забравяйте, че никой не се е родил научен. В тази статия ще ви дадем някои важни съвети, които трябва да имате предвид относно поставянето на кошери под дървета.

Кошерите под дървета – какво трябва да знаете?

1. Короните на дърветата трябва да са редки – това е важно изискване, което следва да не пренебрегвате.

2. Уверете се, че сянката от тях пада върху кошерите само в обедните и следобедните часове, а не целодневно. Голяма част от експертите се обединяват около това становище.

3. Не поставяйте вашите кошери сред гъсти насаждения с преплетени клони и сплетени корони.

4. Имайте предвид, че ако е налице целодневна сянка върху кошера, тогава пчелите ще излитат значително по-късно от обичайното – едва след като ги огрее слънцето. Както сами разбирате, това не е за препоръчване.

Прочетете още: Подвижно пчеларство – какво е това?

5. Ако в близост до вас няма подходящи дървета за тази цел, можете да използвате за засенчване рогозки, храсти, клони и други. Основната ви цел е да избегнете ситуация, в която кошерът се нагрява по обяд. Препоръчва се от слънчеви лъчи да се защитят южната и западната страна на кошера и покривите.

6. Ако вашите кошери са многокорпусни, може някои корпуси да бъдат обърнати назад с входа. По този начин се създава въздушно течение през гнездото.

7. Всеизвестен факт е, че опитните пчелари разполагат своите кошери, ориентирайки ги главно на изток, а понякога и на север с входа. По този начин се избягва или намалява нахлуването на горещ въздух в кошера.

Прочетете още: Знаете ли защо пчелата е най-важното същество на Земята?

Това са седем наистина важни съвета, които следва да имате предвид при местене на нашите кошери под дървета. Ползвайте опита на старите пчелари, които вече са го „играли този мач“. Пожелаваме ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *