Печени чушки – крият ли опасност за здравето?

Есенно време от всеки дом замирисва на печени чушки. Българинът обича този зеленчук и го консумира във всякакви варианти. В исторически план отглеждането на чушки на Балканския полуостров е започнало сравнително скоро – преди само пет века. Отличните им вкусови качества ги налагат бързо в менюто и на българите. Но освен удоволствие от страхотния вкус, чушките предоставят на организма и много полезни вещества. Те съдържат витамини, минерални соли, феноли, органични киселини и антиоксиданти.

Най-високо обаче е съдържанието на бета каротин, цитрин и капсатин, лутеолин и апигенин.

Какво съдържат любимите ни печени чушки?

Бета каротинът има свойството да предпазва кожата от неблагоприятното въздействие на UV-лъчите. Той ни доставя нужните количества витамин А, стимулира ефективната работа на имунната система и ни защитава от вредни окислителни процеси.

Цитринът всъщност е витамин Р. За него не се говори много, но ролята му за увеличаване на пропускливостта на кръвоносните съдове и възпрепятстване развитието на атеросклерозни процеси е изключително важна.

Капсатинът е естествен диуретик. Действа положително при загуба на апетит, укрепва съдовете, подпомага дишането и най-вече чисти мастните отлагания.

Проявите на загуба на памет или проблеми със запаметяването, стресови състояния, бръчки и лезии по кожата подсказват. че имате нужда от лутеолин. Той е един от най-важните флавоноли за организма.

печени чушки

Апигенинът принадлежи към групата на флавоните. Неговите положителни влияния се забелязват при лечение на невродегенеративни процеси, превенция на ракови заболявания, нарушения в метаболизма, проблеми с простата.

Има ли негативни последици от печенето на чушките?

Както се вижда, от чушките има само ползи. Но как трябва да ги обработваме, за да не повлияем негативно на техните качества? Пречи ли им печенето? Отговорът е НЕ. Това, което унищожаваме при този процес всъщност е част от съдържанието на витамин С, което не е голям проблем. Начините за изпичане на чушките са много: на котлона, на ламарина върху открит огън, в парти-грил, върху скара, във фурна, в добрия стар чушкопек, с газова горелка. Много хора имат известни опасения относно пърленето с газ. Всъщност здравословни негативи от този метод няма. Самите чушки обаче, особено ако са достатъчно дебелички, не могат да се изпекат много добре и нямат онзи неповторим вкус, с който сме свикнали. Задушаването след печене подпомага бързото и лесно отделяне на цялата люспа. Остава да се насладим на вкусната месеста част в най-различни варианти.

Прочетете още: Отглеждане на моркови

Лютеницата е вкусната разядка, с която израства всяко дете. Намазана върху филия хляб или пица, объркана с бял боб и лук, като гарнитура за месо – всеки обича и ползва лютеница. Тя е наричана от учените „антиоксидантна бомба” не случайно. В нея се съдържа голямо количество ликопен, който е познат като мощен антиоксидант. Приемът му осигурява свеж вид на кожата и намалява старческите петна, предпазва от рак, мускулна дистрофия и сърдечни болести.

С две думи – хапвайте си чушки редовно и с удоволствие във всякакъв вид. От тях може да имате само полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *