Препарати против оси по гроздето

Как да се предпазим от оси по гроздето? Какви препарати можем да използваме? Нека си поговорим по тази тема.

Когато гроздовете се налеят със сладък сок, те се превръщат в неустоим привлекателен деликатес за пълчища от оси. Те изсмукват зърната, а след тях остават празни ципи. Голяма част от стопаните предпочитат да използват примамки, вместо да пръскат гроздето си с препарати. Бирени бутилки се пълнят с вода, в която са разтворени захар, оцет и бирена мая. Те се закачат с помощта на парче тел в близост до гроздовете. Тази смес привлича осите, а те влезли веднъж в бутилката, остават там. Пръскането с наситено горчив разтвор от пелин и лайка се използва също за отблъскване на атаките от оси. То трябва да се прави няколкократно, за да е ефективно.

Прочетете още: Кои са предимствата на гроздобера с комбайн?

Причината да не се използват препарати за пръскане е, че осите нападат вече узрялото грозде, което предстои да бъде обрано. Така се създава реална опасност от попадането на химикал в организма на хората, ако бъде консумирано гроздето преди изтичане на карантинния срок на препарата. Поради тази причина се препоръчва пръскането да започне в периода на съзряване на гроздовете. То трябва да се извърши три пъти през седмица. Когато дойде време за беритба, карантинният срок ще е изтекъл. За третиране на лозята се препоръчват следните препарати:

  • Децис – този инсектицид има контактно стомашно действие. Действието му върху смучещите насекоми е изключително бързо и ефективно.
  • Вазтак – друг инсектицид с контактно стомашно действие, като в допълнение притежава и репелентен ефект. Той действа паралитично на вредителите, като по този начин ги унищожава в кратък срок.
  • Карате зеон –  широкоспектърен инсектицид с аналогично действие и репелентен ефект.
  • Уорант – този инсектицид действа не само при поглъщане, но и при контакт с него. Ефектът от него е изключително бърз и дори насекоми с резистентност към много препарати попадат под въздействието му.
  • Конфидор – инсектицид с въздействие върху нервната система при допир или поглъщане. Силен и ефективен, той влияе и на насекоми, развили поносимост към други препарати.

Ние от Fermerite.com ви препоръчваме да използвате този качествен препарат против оси на Bros, който със сигурност ще ви свърши отлична работа.

Ако все пак не сте склонни да пръскате лозето или асмата си, то тогава можете да се възползвате от друг ефективен метод. Това са чорапчета за гроздове, които възпрепятстват не само осите, но и косовете. Цената за 50 бр. обаче е около 7 лв. Така че евтиното решение е да си ги направите сами.

Един коментар за “Препарати против оси по гроздето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *