Сода за бъчви – какво трябва да знаем?

Експертите знаят колко важна е качествената сода за бъчви. Днес ще ви обясним защо това е така.

Какво представлява сода за бъчви?

Натриевият карбонат е прахообразно вещество с бял цвят, известно с наименованието сода за бъчви. Съхранява се в добре запечатани съдове на сухи и проветриви места. 

Калцираната сода е форма на натриев карбонат, която намира широко приложение в промишлеността. Най-голям потребител е стъкларската промишленост, използва се също в сапунената, хартиената, химическата, текстилната промишленост. Работата с препарата изисква голямо внимание. Слагайте предпазна маска и очила, когато използвате натриев карбонат на прах, защото може да раздразните лигавицата на гърлото и носа си. Очите също са много чувствителни и често се възпаляват. Ако работите с воден разтвор, непременно слагайте дебели, гумени ръкавици. Содата има свойството да изсушава силно кожата, предизвиква сърбеж, екземи, напукване.

Не е случайно, че калцираната сода е наречена сода за бъчви. Тя е основният препарат, използван във винарската промишленост и личните стопанства за почистване на съдовете. За да се получи качествено вино, то трябва да се съхранява в чисти, обезпаразитени и обезмирисени бурета и бъчви. 

Отстраняване на нечистотиите

Дори и да са съвсем нови, съдовете обезателно се обработват със сода и се запарват. Това се прави с две цели. На първо място се отстраняват всички нечистотии, получени в резултат на производството на съда. На второ място трябва да се отстрани характерният аромат на естествено дърво, който ще влоши вкуса на виното. Започва се с пълнене с вода, която се сменя през два дни. Процесът продължава около 10 дни или докато водата е напълно безцветна и няма никакъв мирис. Завършва се с обработка със сода. За нови или слабо замърсени бъчви се препоръчва използването на 1% или 2% разтвор на сода. В 100 л. гореща вода се разтварят 1 или 2 кг. калцирана сода. Течността се изсипва в съда, който се затваря плътно. Добре е той да се постави в легнало положение и да се претъркулва периодично, за да се облеят всичките дъски. След това се измива добре с вода няколко пъти.

Процедурата при по-замърсените съдове е същата, но концентрацията е 5%. Когато наслагванията са големи, усеща се мирис на вкиснато и бурето е много мръсно, използвайте 10% разтвор. Това се отнася и за плесенясали бурета и бъчви. При тях може да се наложи и допълнителна обработка с калиев перманганат, вар или сярна киселина. Добре почистено буре от червено вино може да се използва за направата на бяло вино например. Новата винена реколта ще се развие добре и ще получите качествена напитка, ако сте осигурили добри условия за това.

Най-важното е винаги да спазвате условията за безопасна работа. Бъдете внимателни и отговорни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *