Най-предпочитаните сортове грозде за вино

България е сред производителите на бели и червени вина, които са добре познати по света. Почти във всеки български дом се прави вино, а традициите в лозарството са вековни. Най-популярните сортове грозде за вино в нашата страна са:

Червени винени сортове лози

 • Гъмза – късно зреещ сорт с висок добив. Виното има цвят на огнен рубин, а ароматът му е подчертано плодов.
 • Мавруд – винен сорт с високо качество. Отглежда се в по-толите райони на страната, защото е чувствителен към ниски температури. Рубинено червеното вино е богато на танини, а ароматът му е отличителен – долавят се нотки на черница и къпина. Виното развива вкуса си, докато отлежава в дъбови бъчви.
 • Червен мискет – отличава се с висока устойчивост на студ, но е податлив на гниене. Интересното при него е, че е червен сорт за производство на бяло вино. То има подчертано жълт цвят, а вкусът му фин, хармоничен и наситен с аромат.
 • Рубин – сорт с високо захарно съдържание, който служи за производство на сладки и полусладки вина. Цветът на виното е тъмночервен, а вкусът е с ясно изразени плодови и цветни нюанси – къпини, виолетки, боровинки. Колкото повече отлежава виното, толкова по-добро става то.
 • Широка мелнишка лоза – сорт, характерен единствено за района на Мелник. От него се приготвя вино, носещо неповторимия аромат и цвят на зряла череша. Отлежаването в дъбови бъчви развива вкуса му и го прави още по-добро.

грозде

Бели винени сортове лози

 • Траминер – ранно грозде за производство на полусухи, сухи и шампанизирани вина. Много ароматен сорт, който придава екзотичен мирис на цветя и плодове на виното. Отлежаването облагородява вкусът му.
 • Димят – късен винен сорт за трапезно бяло вино. От него се приготвя основа за конячен дестилат.
 • Бял мускат отонел – средно зреещ сорт, подходящ за производство на ароматни, сухи бели трапезни вина.
 • Шардоне – популярен винен сорт, от който се приготвят висококачествени шампанизирани вина, както и трапезни бели вина с лек, плодов вкус. Отлежаването в дъбови бъчви обогатява аромата с нотки на дим, дъб и ванилия.
 • Мискет – студоустойчив сорт, който се отличава и с висока издръжливост на гниене и болести. Използва се за приготвяне на леки десертни вина и основа за естествено пенливи вина.
 • Тамянка – средно ранен сорт, който служи за производство на сладки и полусухи вина с високо качество. Цветът им е на тъмно злато, течността е плътна, а във вкуса се прокрадват нотки тамян.

Разнообразието от винени сортове е огромно и съвсем не се изчерпва с изброените тук. Просто това са най-популярните и разпространени сортове грозде за хубаво и пивко вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *