24 браншови организации са против хаотично разпределение на средства от ПРСР

Голяма част от браншовите организации от сектор „Земеделие и преработка” излизат с обща позиция към Министъра на земеделието относно подготвяната от Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 16-та нотификация на програмата.

24 земеделски организации настояват да се увеличат бюджетите по подмярка 4.1 и 4.2, които се отнасят до фермерите и преработвателите. Основните притеснения по подмерките са свързани с това, че не е взета под внимание нуждата от средства за частния сектор в условията на финансова криза и инфлация. Това разясни пред News.bg Таня Георгиева, изпълнителен директор и член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

Браншовите производители са категорично против пренасочването на средства от ПРСР 2014-2020 към държавни структури, както и за отваряне на приеми през 2023 г. по подмерки 5.1 и 4.3 за закупуване на лабораторно оборудване, дронове и неясни инвестиции в „Напоителни системи” ЕАД.

Таня Георгиева изясни, че на края на програмата използваните планове са с доста комплицирани процедури и би трябвало да отговарят на свързаните с екологичното законодателство тежки условия. За да няма загуби на европейски средства, трябва да се види каква е най-голямата нужда в сектора на фермерите и преработвателите да реализират инвестициите си, а не тепърва да се стартират сложни и тежки за публичните бенефициенти процедури, коментира още пред News.bg Георгиева.

Според нея най-целесъобразният и ефективен подход е фермерите и преработвателите да са с готови проекти, които да бъдат разгледани от ДФЗ „Земеделие” с цел разумното и реалистично управление на средства.

Браншовите организации не са провеждали разговори със служебния земеделски министър Явор Гечев, но се надяват записаната им обща позиция да достигне до Министерство на земеделието. „Подчертаваме, че повече от всякога изискваме решения в подкрепа на земеделските производители и преработвателите, чиито инвестиции и устойчивост стоят в основата на живота, икономиката и развитието на селските райони”, допълват още те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *