България също готви забрана на вноса на украинско зърно

България обмисля спирането на вноса на зърно от Украйна, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев от Пловдив. След Полша и Унгария българската държава ще бъде третата, която иска да преустанови украинския внос.

„Трябва да се запазят и българските интереси, още повече, че когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че да работим. Чакам докладите за правните основания на практика, на които са го наложили колегите. Работим в тази насока, ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник (18.04) ние вече, събирайки цялата информация, ще имаме комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време”, каза министър Гечев, цитиран от БНР.

Той припомни, че още през месец септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е разговарял онлайн с колеги от шест държави.

Междувременно ЕК смята за неприемливи въведените едностранни забрани на Полша и Унгария за внос на зърно и друга селскостопанска продукция, макар че собствените им пазари са претоварени и това се отразява пагубно на местните фермери. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК.

„Европейската комисия е наясно, че Полша и Унгария обявиха въвеждането на забрани за внос на зърно и друга селскостопанска продукция от Украйна. В този контекст считаме за важно да припомним, че търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими”, се казва в изявлението на Комисията.

Вероятно ЕК ще има проблем и с други страни, членуващи в ЕС, в това число и България, след обявеното намерение на министъра на земеделието Явор Гечев да се обмисли забрана на украинския внос.

Продължаваме да следим темата и предстоящите развои на ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *