Вече е учредена Българската аграрна камара

В резултат на много срещи и дискусии между организации на различни сектори вече е учредена Българската аграрна камара. В нейния състав влизат 15 организации.

„Това не се е случвало никога в България – учредяването на една такава камара, събиране на толкова много различни сектори на едно място. Тук за няколко месеца съумяхме да изговорим нещата с всички.

Още на първата среща си казахме, че няма да стане лесно. Минаха няколко месеца в разговори, включително и по нощите, преговори, предлагане на критерии от всички нас. В крайна сметка сме тук. Надяваме се, че ще се получи едно много добро начало”, сподели пред Agri.bg Костадин Костадинов, член на НАЗ.

Председател на събранието, проведено в Арбанаси на 13 април, беше Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. По време на срещата той отбеляза, че интересите им са както различни, така и общи. Затова се надява всички да останат удовлетворени, като до края на годината предстои първият тестови период.

Прочетете още: Пишат устава на Българската аграрна камара преди предстоящото учредяване

„Идеята ни е може би в началото на 2024 г. тази камара да стане член на Copa-Cogeca. Това ни е целта”, категорично заяви пред Agri.bg Цветан Филев, председател на НАТ-1020. Копа-Коджека е най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в ЕС.

На първата среща за учредяване на камарата присъстваха и представители на Тракийския университет – Стара Загора и на Аграрния университет – Пловдив. И двата водещи университета ще бъдат асоциирани членове на аграрната камара.

„Смятам, че след заседание, продължило над 7,5 часа, се положиха основите на една организация, която да е флагманът на българското земеделие”, изказа мнение пред Agri.bg Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

Учредителите ще инициират не само дълго желаната промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Ще търсят и диалог с държавата за спиране на нерегламентирания внос на селскостопански стоки от трети страни. 

Предложенията на отделните асоциации за конкретните промени ще бъдат обявени в началото на май. В момента членовете на камарата подготвят мораториум. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *