Какво трябва да знаем за винения сорт „Отел“?

Още от времената на траките по нашите земи винодобивът е традиция, с която България е прочута и до ден днешен. И колкото е по-тежко виното на вкус, толкова е по-оценявано. Пример за известни сортове грозде са Отел, някъде наречени също и Отело.

Предпочитан от българите

Гроздовия сорт Отел е широко разпространен в България и от него се произвеждат вина и ракия. Характеризира се с плътен цвят – светъл или тъмен, запомнящ се вкус, както и с характерен послевкус, наречен „лисича опашка” заради особеното усещане в гърлото, което оставя алкохолът, направен от отел.

Вината, произведени от отел, носят популярните наименования алжирка, липа и лисича опашка. Те са харесвани от любителите на виното и са на почит в България.

Защо се счита за опасна консумацията на вино от отел?

Сортът отел съдържа диглюкозиди, които са токсични и макар да няма категорични доказателства, смятат се за канцерогенни, въпреки че в гроздето те са налични в безопасни количества. Поради тази причина специалистите съветват да не се правят вина и ракия от отел в заводски условия.  

Другата причина е, поради която отелът се смята за небезобиден е фактът, че има съдържание на пектинови вещества, подобно на някои плодове – кайсии, сливи, ябълки и други, които при варене на ракия отделят метилов алкохол. Европейската стандартизация налага минимално количество на метилов алкохол, което прави отелът неизползваем от западни производители. 

Друго изследване относно оспорваното от отел грозде е установило, че сортът може да събере повече селен от почвата. Това е причина той да бъде изцяло  забранен във френското лозарство, както и в други държави.

Разрешен за домашно производство

Забраната за използване на сортовете отел всъщност важат само за промишленото производство. За хората, произвеждащи за лично ползване, няма законова забрана. Като правило обаче се смята, че ако при решение за смяна на лозите те следва да бъдат заменени с културни сортове.

Отглеждането на отел не е трудно

Освен привлекателният вкус и аромат, гроздето отел е предпочитано и заради сравнително лесното му отглеждане. Този сорт изисква песъчлива, но с добра влага почва и не се пръска, освен ако не се налага поради сполетяла гроздето напаст. Резници за присаждане на бял и черен (червен) отел могат да бъдат намерени лесно и в интернет пространството. 

Може ли виното от отел да се развали?

В някои случаи то може да бъде придобие неприятен вкус и аромат, ако се окисли, или по време на дестилация вкусът да се превърне от фруктов в тежък и дори непоносим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *