ЕК готви нова помощ за страните, засегнати от украинския внос

„Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни-членки от износа на украинско зърно, но на този етап няма да дадем повече информация” – така отговори говорителката на ЕК Мириам Гарсия Ферер на въпрос относно решението на Полша и Унгария да спрат вноса на зърно.

Тя уточни, че Комисията отчита какъв е натискът от износа на украинско зърно върху земеделците от тези страни. По-рано беше спомената и общата стойност на помощта – 30 млн. евро.

Гарсия Ферер припомни за първия пакет от помощи в размер на 56 млн. евро, който е бил насочен веднага към засегнатите. От средствата България получи 16 млн. евро, които, според протестиращите няколко пъти български фермери, са крайно недостатъчни.

Уточнението на Гарсия Ферер е, че Комисията няма компетентност по транзита на зърно и не може да го контролира. Така отговори на отправено към нея питане на срещата на земеделските министри на Полша и Унгария в опит да договорят условията за внос на украинско зърно.

ЕК разкритикува в неделя решението на няколко европейски страни да спрат вноса на украинско зърно, предаде ДПА. Говорителката на ЕК заяви, че едностранните мерки и действия на отделните страни-членки на ЕС са неприемливи.

През последните дни освен Полша и Унгария, и Словакия също забрани вноса на зърно, маслодайни семена и други селскостопански продукти от Украйна заради наличието на пестициди в тях.

От изказване на министъра на земеделието Явор Гечев стана ясно, че и България обмисля такова решение.

Имайки предвид обстоятелствата, не е сигурно удължаването на зърнената сделка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, цитиран от Ройтерс и ТАСС, че перспективите за възобновяване на сделката за износ на зърно през Черно море не са добри.

„За съжаление, ситуацията по отношение на коригирането на втората част от споразуменията все още няма тенденция към подобряване”, отбеляза Песков пред журналисти, информира БТА.

Тази седмица представители на страните-членки на ЕС ще подложат на обсъждане забраните за внос на украински храни, като се очаква и реакция на Европейската комисия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от неназован европейски дипломат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *