България вдига забраната за внос на украинско зърно

България ще вдигне забраната за внос на хранителни продукти от Украйна, съобщава bTV.

Това стана ясно след снощното споразумение на Европейската комисия. Все още не е ясно как ще бъде разпределен подкрепата от 100 милиона евро за засегнатите фермери.

От Министерството на земеделието очакваме отговори малко по-късно през деня.

Какво е ясно до сега – България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са петте страни членки, с които е постигнато споразумение за вноса на някои украински продукти, на които тези страни наложиха вето. Еврокомисарят Валдис Домбровскис заяви в “Туитър”, че Европейската комисия ще предложи предпазни мерки за пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе, като по този начин ще забрани вноса им от Украйна в тези пет страни. Целта на комисията е забраната да влезе в сила началото на следващия месец.

Освен пакетът от мерки за четирите селскостопански продукта от Европейската комисия заявиха, че ще има и финансова подкрепа.

“Европейската комисия ще предложи извънредни защитни мерки за четири чувствителни селскостопански продукта – пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапично семе. Ще наблюдаваме вноса и на други стоки. Ще има финансов пакет за подкрепа на засегнатите фермери от 100 милиона евро. В замяна петте страни ще оттеглят едностранно наложените мерки”, каза Валдис Домбровскис.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите коментират, че все още има неясноти по споразумението.

“Това, което не е ясно, е как ще процедира забраната до 5 юни и как ще бъде изписана в регламента след 5 юни. Тези пари, които се обявяват като сума никой от производителите не обръща внимание нито е искал финансово подпомагане от нито една от тези пет страни”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Като производители от асоциацията обясняват, че сред продуктите в регламента е добре да присъства и олиото.

“Най-важното за нас е ЕК много строго да следи тези коридори да са наистина транзитни и при такива ситуации като в последната година да реагира мигновено. Докато ние не видим как точно ще бъде изписано в регламента, до кога ще важи тази забрана за четирите основни култури няма как да сме спокойни”, добави Проданов.

Финансовата подкрепа според зърнопроизводителите е малка в сравнение със загубите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *