Добра картофена реколта: 5 добри практики

Всички фермери, които отглеждат тази култура, се надяват на добра картофена реколта. Както добре знаем, картофите са продукт, изискващ множество различни хранителни вещества, за да се получат максимално добре и да има висок добив.

От друга страна, надали има много хора, които не обичат картофи. Те са изключително вкусни и могат да се приготвят по множество различни начини. Хубавото е, че те съдържат обилно количество витамини и микроелементи, които действат добре на нашето здраве и могат да ни помогнат за цялостното ни благосъстояние.

Сред предимствата на картофите, що се отнася до здравето, можем да споменем:

  • Влияят добре на сърцето и сърдечната дейност;
  • Действат като антиоксидант и предпазват от ракови заболявания;
  • Полезни са за мозъка и работата на нервната система;
  • Контролират нивата на кръвната захар;
  • Помагат при случаи на хипертония;
  • Полезни са за кожата;
  • Облекчават главоболието;
  • Действат добре при случаи на изгаряния и болки в мускулите;

Но какво можем да направим, за да се възползваме от възможно най-добра картофена реколта?

Полезни съвети за максимално добра и богата картофена реколта

Предлагаме ви съвети за възможно най-пълноценна картофена реколта, които можете да използвате и да подобрите качеството на своята продукция.

Обработване на почвата

Всяка една почва трябва да бъде добре обработена, търсейки се рохкава структура. По този начин ще има образуване на повече клубени и по-добри условия за тяхното нарастване.

Балансирано хранене

Балансираното хранене е ключово за добрата картофена реколта. Задължително трябва да ги захраните със задължителните макроелементи, но също така и с всички онези микроелементи, които имат ключова роля за качествената продукция. Можете да им ги подадете чрез листни торове в моментите, когато има вегетация.

Изберете подходящите сортове

Нужно е да знаете какви сортове търсите спрямо целите, които сте си поставили. Консултирайте се в специализираните магазини преди закупуване, за да получите възможно най-коректна информация. Има разлика дали сортът е за кухненски цели или за преработка, например.

Засаждайте винаги в подходящи срокове

Въпросните срокове са различни за различните части на страната. Трябва да вземете предвид и условията на конкретното място през всеки период. Не забравяйте, че е добре почвата да бъде топла. Ако засаждате клубени в студена почва, това може да задържи покълването им.

Максимално добри грижи за посева

Грижете се максимално съвестно за посева. Това включва процеси като поливане, подхранване, премахване на плевели, борба с вредителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *