Дроновете – бъдещето на фермерството

Как дроновете ще помогнат на фермерите в България?

Какво представлява дронът?

Дроновете, използвани в земеделието и животновъдството, представляват безпилотни летателни апарати, чрез които се оптимизират селскостопанските операции, увеличава се производството на култури и се следи техния растеж. Сензорите на тези уреди и възможностите им за цифрово изображение предоставят на фермерите по-пълна визия на засетите площи, както и на потенциално подходящите за обработка участъци. Приложението на дронове в селското стопанство и събирането на информация от тях е полезно за подобряване на добивите от реколтата и за повишаване ефективността на фермите.

Какви са ползите от използване на дронове във фермерството?

Дроновете са новите оръдия на съвременното земеделие и животновъдство. Тези малки роботи са способни да извършват неочаквано много работа, напълно замествайки трудоемки и времеемки дейности в стопанствата. Използвани в чужбина, те имат доказано полезно действие. 

Пример за това е Франция, която е въвела дронове като средство за разпръскване на пестициди. Смело може да се заяви, че дроновете са революционна инвестиция в земеделието и животновъдството, която значително го улеснява и оптимизира. С тяхна помощ всеки фермер може да постигне следните неща:

Прочетете още: Изграждане на поливна система – какво трябва да знаем?
 1. Достигане на труднодостъпни, стръмни участъци от земеделски площи.
 2. Картографиране на парцели.
 3. Извършване на фитосанитарни обработки възможно най-близо до мястото, където това е необходимо. 
 4. Ефективно напояване, като се оптимизират разходите и се облекчава труда по тази дейност. 
 5. Опрашване на овощни растения.
 6. Извършване на оценка на почвата – данни от дрона могат да бъдат извлечени, за да се покажат свойствата на почвата. Това помага да се определи правилното място за засаждане на определена култура. 
 7. Идентифициране на дефицит на азот – на места, в които растителните култури имат затруднения в растежа, дроновете могат с точност да изчислят необходимите дози азот. 
 8. Птичият поглед от дрона може да разкрие проблеми с напояването, промяна на почвата, различни поражения от вредители и гъбички и други промени. Мултиспектралните изображения разкриват на фермера разликата между здравите и заболелите растения, която невинаги е видима с невъоръжено око. 
 9. Периодични изображения – посредством ежедневни, седмични или дори почасови снимки, дронът може да показва промени в културите. Това помага на фермера да вземе навременни мерки за подобряване отглеждането на растенията и тяхното възпроизводство.
 10. По-добро наблюдение на стадата, които понякога се разпръскват върху широки площи земи.
 11. Реално преброяване на добитъка.
 12. Контролиране на болести като африканска чума – тази предвидена функция на дроновете работи успешно в държавите от Западна Европа. Например, Германия използва дронове за проследяване  популацията на диви свине в пограничните райони.
Прочетете още: Най-важното при избор на трактор втора употреба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *