Кои култури можем да засеем през януари?

Макар че в градината през януари изглежда работата да е приключила, това е само привидно. Този зимен месец е натоварен за тези градинари, които трябва да произведат разсад за предстоящото производство на зеленчуци.

Парниците и оранжериите трябва да са готови за засяването на първите семена още в началото на месеца. Нужно е да се почистят, дезинфекцират и да се изоре почвата в тях.

След това се засяват културите, чийто период на вегетация е по-продължителен. Прави се и зимна сеитба за ранна продукция в райони на страната с по-топъл климат и незамръзнала почва.

Кои основни зеленчукови култури можем да засеем и в какви срокове?

Разсадите се засяват и развиват в по-големи закрити и отопляеми съоръжения или в домашни условия с предназначение за малката градина.

Сроковете за засяване на основните зеленчукови култури са ориентировъчни и са различни за южните и северните части на страната.

За Южна България:

– пипер – 20 януари – 10 февруари

домати – 25 януари – 10 февруари

– патладжан – 20 януари – 5 февруари

– ранно главесто зеле – края на януари – 10 февруари

Краят на януари е подходящо време да се засее и целина. За зеленчуците, които ще се развиват в топлите райони на страната, се препоръчват ранните сортове. След 20-25 април разсадът е вече готов за изнасяне.

За Северна България:

Засяването на зеленчуците и изнасянето им на открито се прави с около 10 дни по-късно. През първата половина на февруари е засяването, а разсаждането – след 30 април.

За северните части са подходящи средно ранните и късните сортове зеленчуци.

Всички семена преди засяването се обеззаразяват с подходящи препарати.

Какво можем да засеем освен зеленчуци?

Януари е подходящ месец и за засяване на:

– репички

Засяват се както в неотопляеми оранжерии, така и в полиетиленови съоръжения и защитени парници. Сеитбената норма при тях е 2-3 г на кв. м.

ягоди

Ягодите много лесно се развиват от семена и дават реколта още същата година, особено ремонтантните сортове.

Освен на закрито, през януари е възможна и сеитба на открито в по-топлите райони. Това се отнася за култури като магданоз, спанак, бакла, салата, грах и др. Засяват се при подходящи атмосферни условия и незамръзнала земя. Използва се по-голямо количество семена, защото не всички ще поникнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *