Кои крави са най-застрашени от мастит?

Всички хора, отглеждащи крави млечно направление, добре познават опасностите от мастит – един истински кошмар за тях и животните. Зооинженерът Надежда Луканова от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) предупреждава, че да се предпазим от мастит, ние се нуждаем от отлична хигиена. В това число влизат постелята, доилните апарати и самата техника на доене.

Инж. Луканова също така добавя, че следва да обръщаме специално внимание на постелята в случаите, когато използваме слама. Най-висок е рискът при кравите, които се отглеждат свободно боксово, а сламата им служи за постеля. След тях се нареждат кравите, които се отглеждат вързани, казва още специалистът инж. Луканова. Най-нисък е рискът при крави, които отглеждаме свободно пасищно, защото при тях има съвсем малка нужда от постеля.

Какво трябва да знаем за доилните апарати?

Надежда Луканова напомня на всички животновъди – доилните апарати и техниката за доене задължително трябва да се поддържа старателно и да се проверява на всеки шест месеца. Винаги след употреба е задължително да се почиства адекватно, използвайки се химични, термични и физични процеси. Колкото до самия процес на доене, старайте се той да бъде максимално кратък и да не надвишава един час. Много е важно да се подкрепи имунната система на кравите чрез балансиран прием на фураж.

крава
Как да предпазим кравите си от заболяването мастит?

Инж. Надежда Луканова признава, че един от големите проблеми в българското фермерство е намирането на качествен персонал. Тя казва: „За жалост, в България проблем остава недостигът на квалифициран персонал в животновъдството“.

Според нейните наблюдения, фермерите трудно успяват да намерят подходящи хора, които да се грижат добре за животните. При по-малките семейни ферми масово се вижда доене на кравите на ръка, което е предпоставка за развитие на мастит, редом с лоша хигиена и лошо отношение към самите животни.

Как се лекува мастит?

За голямо съжаление, лечението на мастит е скъпо, което е голям проблем за животновъдите. Поради това е най-добре да се търси максимално добра превенция на заболяването. За да се елиминира възможността за предаване на болестта от крава на крава, следва животните да се разделят на групи, както и да се обособят отделни помещения както за болни животни, така и за такива, които ще раждат малки. Важно е осигуряването на подходящ микроклимат и да се избягва стреса от високите температури.

От ЦОРХВ посочват, че маститът е заболяване, което може да доведе до наистина сериозни финансови загуби. Преките загуби са услугите на ветеринар, набавянето на лекарства, разходите за положен труд, намаленото производство, млякото с ниско качество и изхвърленото такова. А колкото до косвените загуби, сред тях можем да посочим риск от други заболявания, аборти, влошена плодовитост и дори смърт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *