Грижа за зелето – внимавайте със зелева нощенка

Когато говорим за отглеждането на зеле, зелева нощена (Mamestra brassicae) е един от най-неприятните вредители за този любим зеленчук. Тя има способността да нанася сериозни щети, поради което трябва да сме наистина внимателни, пазейки се от нея. Известно е, че нощенката може да нападне културата от началото до края на нейната вегетация.

Но какво представлява зелева нощенка?

Още в началото на своето развитие, тази гъсеница има тъмносив цвят, но той постепенно се променя и става бледозелен. В зависимост от ларвния стадий, нощенката може да бъде сиво-зелена, тъмнозелена или сиво-черна. Обикновено е дълга около 5 сантиметра и има косми по телцето.

Каква вреда нанася зелевата нощенка?

Младите нощенки селектират листата на зелето. В началото живеят заедно, но след това имат навика да се разделят. Колкото повече се развиват гъсениците, толкова повече навлизат в самата вътрешност на главата на зелето. Там, където нанася вреди, нощенката отделя екскременти. Когато ферментират, те започват да излъчват неприятна миризма. Това е един от белезите, чрез които най-лесно успяваме да засечем присъствие на зелева нощенка. Когато стане обект на такава атака, зелето практически става негодно за консумация.

Не само зелето е потърпевшо!

Не бива да забравяте, че зелевата нощенка не напада единствено нашето зеле. Тя обича да си похапва различни неща, сред които ще краставици, пипер, патладжан, фасул, моркови, цвекло, тиквички и др. Не забравяйте да наблюдавате и тези култури, пазейки ги от тази наистина вредна гъсеница. Сходна на нея е т.нар. памукова нощенка, която има сходна биология с нея и също може да нанася сериозни вреди по нашата продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *